Amikor közeledik az év vége, sokan elkezdenek azon gondolkodni, hogy mit is értek el egy év alatt. Ez egy jó alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra és önreflexiót tartsunk. Akár az a fajta ember vagy, aki szereti az új evi fogadalmamat és célkitűzéseket, akár az, aki inkább a jelenben él, az önvizsgálat mindenképpen pozitív hatással lehet rád.

Mi az önreflexió?

Ha nincs kedved hosszú tudományos cikkek olvasásához az önreflexióról, akkor csak nézd meg az Idegen szavak és kifejezések szótárát: “Az önreflexió során az ember semlegesen, kívülről vizsgálja önmagát.” Az önreflexió vagy magyarosabban önvizsgálat lényegében annyit jelent, hogy megpróbáljuk saját magunkat, az érzéseinket és a viselkedésünket még jobban megérteni. Az nincs leírva sehova sem, hogy mindezt évvégén kell csinálnunk. Sőt, jobb is, ha rendszeresen tartasz önvizsgálatot, évente többször. Akár a napi rutinod részévé is teheted.

Az önvizsgálat 6 előnye 

Trénerként és coachként is alapvető számomra, hogy rendszeres önvizsgálatot tartsak. Reflektálok a gondolataimra, érzéseimre, arra, hogy mi történik velem. Olyan ez, mint amikor tükörbe nézel, és megfigyeled, hogy mit látsz. Mindez segít megbirkóznom azzal, ami velem történik, és elérni a céljaim. Számos előnye van az önreflexiónak, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy te is hasznosnak fogod találni, ha kipróbálod. Összeszedtem a saját tapasztalatom szerinti legfontosabb előnyöket.

Fotó:  Keegan Houser (Pexels)

Az öntudat erősítése

Ha rendszeresen időt szánsz arra, hogy jobban megérts az érzéseidet és a viselkedésedet, akkor erősíteni fogod az öntudatodat is. Ha tudatosabban tudod kezelni az érzéseidet és tetteidet, az a kapcsolataidat is javítja legyen szó akár professzionális, akár magánéleti kapcsolatokról.

A célkitűzések könnyebbé tétele

Nehéz célokat kitűzni a jövőre nézve, ha nem érted a múltad és a jelened. Szánj időt arra, hogy megfigyeld, hogy mi van körülötted és saját magadat is. Áss mélyebbre. Mindez segíthet abban, hogy igazán inspiráló célokat állíts fel magadnak.

Motiváció növelése

Sok ember gondol arra, hogy mit nem ért el, azonban arra nem, hogy mi mindent értek már el. Ha rendszeresen időt szánsz arra, hogy végiggondold, hogy mit értél el az adott napon/héten/hónapban/évben, akkor ez magabiztosságot ad neked és átsegíthet a nehezebb időszakokon.

Segít feldolgozni, ami veled történik

Az életben vannak olyan pillanatok, amikor jobb egy kicsit elterelni a gondolatainkat és nem gondolni a problémákra. Viszont a legtöbbször a problémák nem oldják meg önmagukat. A reflexió segíthet neked abban, hogy feldolgozd, ami veled történik.

Tudatosabban élni

A mindfulness nagyon tömören arról szól, hogy olyan módon élünk, hogy kiváncsian, ítélkezésmentesen figyeljük ami körbevesz minket, és saját magunkat is. Ez azt is jelenti, hogy megfigyeljüka testünket, gondolatainkat, érzéseinket. Amikor az önreflexió során tudatosítod a gondolataidat és érzéseidet, az lényegében a mindfulness gyakorlása.

Könnyebb döntéshozatal

Ha sikerül megértened, hogy mi számít neked igazán, akkor könnyebb lesz döntéseket hoznod. Elég lesz csak arra gondolnod, hogy mi fontos számodra és azt priorizálni.

Hogyan gyakoroljuk az önreflexiót?

Mivel az önreflexió rólad szól, ezért fontos, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelő módszert. Összegyűjtöttem néhány ötletet arról, hogy hogyan kezdj neki az önvizsgálatnak.

Évértékelés

Követheted azt a szokást, hogy év végén évérteklést tartasz. Azt javaslom, hogy gondolj végig legalább 3 kérdést az előző éveddel kapcsolatban:

  1. Mik voltak számodra az előző év kiemelkedő pillanatai?
  2. Hogyan győzted le a kihívásokat?
  3. Mit tanultál ebben az évben?

Ha évről-évre rendszeresen tartasz évértékelést, akkor nagyon érdekes lesz majd látnod a fejlődésed. Ehhez ne feledd el megnézni, hogy mit írtál korábban.

Fotó: Mohammad Danish (Pexels)

Az életed területei

A tanulás és folyamatos fejlődés nagyon fontosak számomra, és hiszem, hogy ez a siker titka. Ezért is látod a fenti módszernél a tanulással kapcsolatos kérdést. Ugyanakkor, tudom, hogy mindannyian különbözőek vagyunk. Mindenkinek más számít igazán. Úgyhogy miért is ne tarthatnál reflexiót azokról a dolgokról, amik számodra igazán fontosak? Így tudod ezt megvalósítani:

  1. Gyűjtsd össze az életed legfontosabb területeit. Például család, barátok, munka, tanulmányok, hobbik stb.
  2. Mindegyik területet pontozd 1-től 10-ig az alapján, hogy mennyire vagy elégedett az adott területtel (10-es a legelégedettebb). Készíthetsz erről egy grafikont is, hogy látványosabb legyen.
  3. Menj végig egyesével a felsorolt területeken és gondold végig, hogy miért pont azt a számot választottad.
  4. Ha folytatni szeretnéd a feladatot célkitűzéssel is, akkor döntsd el, hogy min szeretnél változtatni a jövőben. Hogyan tudnád javítani a számokat?

Ismételtd meg ezt a feladatot annyiszor, ahányszor szeretnéd. Javaslom, hogy évente többször végezz önvizsgálatot, például 3 havonta. Így rendszeresen emlékezteted magad a céljaidra.

Year Compass Évtervező

A Year Compass egy évtervező füzet, ami segít lezárni az előző éved és megtervezni a következőt. A személyes kedvencem ez a füzet azért, mert segít rendszerezni a gondolataid az életed minden területén. A kérdések rugalmasan értelmezhetőek, úgy értelmezed őket, ahogyan szeretnéd.

Napló

Úgy gondolom, hogy a naplóírás az önreflexió legnyilvánvalóbb módja. Néha azonban a legnyilvánvalóbb megoldások a legjobbak. Úgyhogy fogj egy papírt és tollat, vagy nyiss meg egy appot és kezdj el írni!. Olvasd el a naplóírással kapcsolatos cikkem további ötletekért.

Támogatással

Előfordul, hogy nehéz egyedül önvizsgálatot tartani. A mások visszajelzéseire való reflektálás pedig az önreflexió fontos része. Úgyhogy ne félj segítséget kérni, ha szükséges. Megkérhetsz egy barátot is, vagy fordulhatsz szakemberhez például coach-hoz vagy mentorhoz.

Ne feledd, hogy a legjobb dolog az önreflexióban, hogy teljes mértékben rólad szól. Néha könnyebb, néha nehezebb, de mindenképpen érdemes végigmenni rajta. A fenti módszereket akár kombinálhatod is. Én például minden évben kitöltöm a Year Compass évtervezőjét, időközönként naplót írok, év elején pedig egy coach segítségét kértem, hogy segítse a fejlődésem. Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, akkor keress meg a Kapcsolat menüpont segítségével. Vagy kövesd a Facebook oldalam további ötletekért.

**Borítókép: Johannes Plenio (Pexels)**