Gyakran találkozhatunk a mindfulness kifejezéssel, amit magyarra tudatos jelenlétnek szoktak fordítani. Mit is jelent ez valójában? Hogyan tudod implementálni a mindennapokba?

A mindfulness komplex folyamatának leírásához kölcsönveszem a tudatossag.net meghatározását.

“Alapvetően arra a folyamatra utal, amikor a pillanatnyilag észlelhető belső és külső tapasztalatokat tudatosítjuk. A tudatos jelenlét lényege, hogy figyelmünket a jelen pillanat tapasztalatai felé fordítjuk, de nem azért, hogy bármilyen következtetést vonjunk le belőlük, vagy hogy értékeljük ezeket a tapasztalatokat, hanem „csak úgy” – céltalanul.”

Tavaly ősszel vettem részt a tudatossag.net mindfulness tanfolyamán és 8 héten át Barta András tréner segítségével gyakoroltam, hogy mit is takar a tudatos jelenlét.

Photo by Marius Venter from Pexels

A mindfulness útján apró lépésekkel is könnyen el lehet indulni. Egyáltalán nem szükséges rögtön egy 8 hetes tanfolyammal kezdeni, ahogy én tettem. Összeszedtem 3 tippet, amiket akár már ma is kipróbálhatsz, hogy tudatosabb legyél.

1, Egyszerre egy dologra koncentrálj – arra amit éppen csinálsz

Az időgazdálkodási tréningjeim egyik fő üzenete, hogy nem érdemes multitaskingra törekednünk, hiszen attól nem leszünk hatékonyabbak. Személyes küldetésemnek érzem, hogy erről minél több embert leszoktassak, és szerencsére ezzel nem vagyok egyedül. A mindfulness egyik legfontosabb alapelve, hogy jelen legyünk abban, amit éppen csinálunk, és megéljük azt. Gyakran megesik velünk, hogy automatikusan végzünk bizonyos dolgokat, pl. a fogmosás vagy a közlekedés a munkahelyünkre. Ezzel azonban csak elveszítjük az élményt és bizonyos esetekben akár veszélyes is lehet. Érdemes kipróbálnod, hogy ha valakivel találkozol, akkor elrakod a telefonod, és teljes figyelmedet rá fordítod. Vagy ha legközelebb sportolsz, akkor ne a bevásárló listán agyalj közben! Egészen más élmény az ebéd is, ha az étel ízére figyelünk, és nem facebook videókat nézünk közben. Próbáld ki te is, megéri.

2, Szemlélődj ítélkezésmentesen

Bármit érzel a testedben, bármi is történik veled, ahelyett, hogy azon görcsölnél, hogy miért történik mindez, vagy magadat ostoroznád valamiért, próbáld meg megfigyelni a jelenséget minél jobban. A múlton változtatni már nem tudunk, a jövőnek rengeteg kimenetele lehet, ezért is érdemes egyszerűen a jelent szemlélni ítélkezésmentesen. Nem azt mondom, hogy légy passzív az életed minden területén. Azonban vannak dolgok, amiken nem tudunk változtatni. Ezeket is érdemes ítéletek nélkül szemlélni, gyermeki kiváncsisággal vizsgálni, és ez vezethet ahhoz, hogy később megtanuljuk elfogadni őket. Kezdetben ez elképzelhető, hogy nagy kihívásnak tűnik, de ez is egy olyan készség, ami gyakorlással fejleszthető.

Photo by willsantt from Pexels

3, Meditáció

Sokféle meditációs technika létezik, a mindfulness meditációk lényege pont az a megfigyelés, szemlélődés, jelen levés a pillanatban, amiről fentebb írtam. Hasznos lehet, ha például a légzésünket csak megfigyeljük a mindfulness meditáció során, nem próbáljuk megváltoztatni azt. A légzéstől kezdve a testünkön át az érzéseinkig, gondolatainkig mindent meg tudunk figyelni. Ez is segít abban, hogy tudatosabbak legyünk.

Amint látod a mindfulness nem csak a formális meditációkat jelenti. Amennyiben jobban érdekel a téma, javaslom, hogy olvass jobban utána. Szívesen mesélek neked én is az élményeimről, ha megkeresel. Ha igazán el akarsz mélyülni a témában, akkor lehetőség szerint végezz el egy tanfolyamot. A fenti 3 tipp segíthet elindulni egy úton, de ezek csupán az első lépések.