A mindennapjaink során folyamatosan kapcsolatban vagyunk másokkal. Az internet rengeteg lehetőséget ad arra, hogy elkerüljük az emberi érintkezést, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell másokkal kommunikálnunk. Igazából úgy gondolom, hogy emiatt még fontosabb lett, hogy hatékonyan ki tudjuk fejezni a gondolatainkat és az érzéseinket. Előfordulhat, hogy egy munka prezentációra kell készülnünk vagy épp a családunknak szeretnénk elmagyarázni valamit. A kommunikáció az életünk alapvető része.

A kommunikáció alapjai

Nem szeretnék a kommunikáció tudományának részleteibe belemenni, az alapismereteket már úgyis megtanultad az iskolában, vagy rá tudsz keresni Wikipedia-n. Fontos, hogy a kommunikáció során szükségünk van többek közt egy küldőre, fogadóra és magára az üzenetre. Ha ezeken az alapvető ismereteken túl vagyunk, akkor érdemes figyelmet szentelnünk az asszertív kommunikációra. Ez megint egy olyan népszerű szó, mint a mindfulness, valahogy mindenki beszél róla, de kevesen csinálják valóban.

Foto: cottonbro (Pexels)

A Wikipedia angol nyelvű asszertivitás cikke szerint a kifejezés népszerűsítéséhez és elterjedéséhez két könyv is hozzájárult: “Your Perfect Right: A Guide to Assertive Behavior” (1970) Robert E. Albertitől és Michael L. Emmonstól, valamint a “When I Say No, I Feel Guilty: How To Cope Using the Skills of Systematic Assertiveness Therapy” (1975) Manuel J. Smithtől. Sajnos a könyveket magyar nyelven nem találtam meg elsőre, de rengeteg más magyar nyelvű forrás segít kiigazodni az asszertivitás világában.

Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy asszertívan kommunikálni annyit jelent, hogy figyelembe veszed a másik ember érdekeit, de kifejezed a saját érdekeid is. Különösen fontos ez konfliktus megoldás közben, de úgy gondolom, hogy a mindennapi életünkben is ugyanolyan fontos szerepe van az asszertív kommunikációnak.

Agresszív, asszertív, passzív

Az asszertivitás megértésében segíthet az agresszív, passzív és asszertív magatartások megkülönböztetése. Ha valaki agresszíven viselkedik egy szituációban, akkor csak a saját maga érdekeit és igényeit tartja szem előtt. Ha valaki passzívan viselkedik, akkor csak mások igényeire koncentrál. Az asszertivitás a közös pont, amikor mind a saját magunk, kind mások igényeit, érdekeit figyelmbe vesszük. Mintha egy mérlegen próbálnánk egyensúlyban maradni.

Érdemes figyelnünk azonban arra, hogy ne skatulyázzuk be az embereket. Különböző szituációkban különbözően viselkedünk. Néha az a legjobb választás, ha passzívak maradunk. Például nyugodtan hagyhatod nyerni a hétéves unokahugod Monopolyban. Néha az a legjobb döntés, ha agresszívan viselkedünk. Ha valaki éppen ki akar rabolni, akkor valószínűleg nem fogsz elkezdeni vele asszertívan tárgyalni. Úgyhogy az asszertivitás sem egy varázskulcs, ami minden problémádra választ ad. Azonban sokra igen. Ha megtanulsz asszertívan kommunikálni, akkor nem fogsz másokat bántani a kommunikációddal.

Asszertív jogok

Ha már részt vettél valamikor asszertív kommunikáció vagy konfliktus kezelés tréningen, akkor biztos, hogy hallottál az asszertív jogokról. Ezeknek a jogoknak az ismerete segíthet határokat felállítani saját magad és mások számára. Olvasd el őket (újra), és emlékezz rájuk, amikor legközelebb kapcsolatot teremtesz másokkal.

Az asszertív jogok listája a már korábban említett “When I Say No, I Feel Guilty” című könyv nyomán:

  1. Jogod van ahhoz, hogy ítéld meg a saját viselkedésed, gondolataid, érzelmeid, és hogy felelősséget vállalj a kezdeményezéseidért és a tetteid következményeiért.
  2. Jogod van ahhoz, hogy ne indokold meg a tetteid és ne mentegetőzz.
  3. Jogod van ahhoz, hogy te ítéld meg, hogy felelős vagy-e azért, hogy megoldást találj mások problémáira.
  4. Jogod van ahhoz, hogy megváltoztasd a véleményed.
  5. Jogod van ahhoz, hogy hibát kövess el – és vállald a következményeket.
  6. Jogod van ahhoz, hogy azt mondd: „nem tudom”.
  7. Jogod van ahhoz, hogy eldöntsd, hogy elfogadsz-e segítséget vagy nem.
  8. Jogod van ahhoz, hogy ne legyél logikus, amikor döntéseket hozol.
  9. Jogod van ahhoz, hogy azt mond “nem értem”.
  10. Jogod van ahhoz, hogy azt mond, hogy “nem érdekel”.
Foto: Jopwell (Pexels)

Különböző források különböző, de lényegi elemeiben hasonló asszertív jogokat idéznek. A fenti néhány pont egy angol nyelvű cikk magyarra fordításából származik. Tulajdonképpen mindegyik verzió ugyanarra emlékeztet minket: mindannyian emberek vagyunk. Ha fenti listát végigolvasva arra jutottál, hogy néhány pont betartása nehézkes számodra, ha magadra vagy másokra vetíted, akkor érdemes többet foglalkoznod a kérdéssel. Mik a nehézségeid? Mely pontok betartása jön magától?

Úgy vélem, hogy legyen szó akár szakmai, akár személyes kapcsolatokról, az asszertív kommunikáció a kulcs. Nyitottan meghallgatni másokat, és őszintén kifejezni magunkat. Ha érdekel, hogy mindezt hogyan tudod átületetni a gyakorlatba, akkor keress meg a Kapcsolat menüpont segítségével.

**Borítókép: VisionPic.net (Pexels)**