Kiskorunkban milyen egyszerűen utasítottunk vissza ételt, amit nem szerettünk volna megenni, vagy éppen dolgokat, amiket nem szerettünk volna megcsinálni. Egyszerűen csak annyit mondtunk, hogy: NEM!! Később azonban úgy tűnik, hogy elfelejtettük, hogy hogyan mondjunk nemet. Az előző cikkemben arról olvashattál, hogy hogyan kezd el elsajátítani a lelkiismeretfurdalás nélküli nemet mondás képességét. Mit tehetünk akkor, amikor éppen egy olyan helyzetben vagyunk, hogy szeretnénk nemet mondani? Milyen technikák, eszközök állnak ilyenkor a rendelkezésünkre? A következőkben néhány praktikus módszert mutatok be.

1. Képzeld magad a másik helyébe

Sokszor kényelmetlenül érezzük magunkat, ha nemet akarunk mondani, viszont fordított helyzetben egyáltalán nem okozna nekünk problémát a visszautasítás. Ha ez veled is gyakran megesik, akkor kérj egy kis időt a beszélgetőpartneredtől, hogy átgondold a lehetőséged. Aztán képzeld magad a másik helyébe. Hogyan hatna rád, ha nemmel válaszolnának a kérésedre? Mit éreznél? Mit gondolnál a másikról? Könnyen lehet, hogy semmi rosszat.

pasja1000 képe a Pixabay -en

2. Ajánlj fel alternatívát

Előfordulhat, hogy nagyon szeretnénk segíteni a másiknak, elfogadni az ajánlatát, de ez nem áll módunkban. Ilyenkor érdemes alternatívát felajánlani. Alternatíva lehet egy másik időpont, egy másik program, egy másik személy, aki tud segíteni. Igazából bármi, amiről úgy gondoljuk, hogy a beszélgető partnerünknek hasznos lehet.

3. Adj indoklást

Ha megértjük a beszélgetőpartnerünket, az segíti a kettőnk közötti kommunikációt, és kapcsolatot. Ne várd, hogy a másik kezdjen el faggatni. Mondd el neki az indokaidat, hogy miért mondasz nemet, ha csak nincs különösebb ok, ami miatt nem szeretnéd ezt vele megosztani.

+ 1 Asszertivitás, kedvesség, őszinteség

Ryan McGuire képe a Pixabay -en.

Bárhogy is mondasz nemet, érdemes az asszertív kommunikáció alapelveit alkalmaznak Az én-üzenetek megfogalmazása is kifejezett hasznos lehet, ha olyan a téma. Érdemes az általános emberi kedvességre és az őszinteségre is odafigyelni. Nem úgy, mint a fenti boxolós képen…

Példák

1.) – Eljössz ma velem moziba?

– Nem, mára más programom van. Mit szólsz inkább a holnaphoz?

– Nem, most nagyon fáradt vagyok, pihenésre van szükségem, inkább haza megyek.

– Nem, mára már más programom van. Vacsorázni megyünk Robival, van kedved csatlakozni hozzánk?

2.) Tudnál helyettesíteni a jövő héten?

– Egy pillanat, hadd gondoljon át…. (átgondolod, hogy te hogy reagálnál)….ez most elég váratlanul ért, nem így terveztem a teendőim a jövő hétre. Sajnálom, de most nem fog beleférni.

– Szívesen segítenék, de üzleti úton leszek. Laura itt lesz az irodában, talán ő tud segíteni.

– Nem, sajnálom a jövő héten sok dolgom lesz, de ezen a héten még be tudok segíteni.

Ahogy a példákból is láthattad, a fenti módszereket külön-külön és együtt is lehet alkalmazni. Neked melyik tetszett a legjobban? Mit tudsz elkezdeni használni már holnap? Miben látsz nagyobb kihívást? Ha további segítségre van szükséged, keress Facebookon vagy itt.

Az asszertivitás témaköréről itt olvashatsz bővebben. Itt pedig az önreflexió előnyeiről itt olvashatsz.

**Borítókép: Alexas_Fotos képe a Pixabay -en.**