Ha angolul rákeresünk a célkitűzés szóra a Google-n, akkor az első találok közt lesznek a S.M.A.R.T. célok. A keresés magyarul is többezer találatot ad. A S.M.A.R.T. vagy magyarul okos célkitűzés egy jól használható és elterjed módszer, gyakran használják üzleti környezetben is. Ugyanakkor, hiányzik belőle a célkitűzés néhány fontos eleme. Emiatt nekem több problémám is van a S.M.A.R.T. célokkal.

Mielőtt azonban beleugranánk a témába, nézzük meg először, hogy mit is takar ez a S.M.A.R.T. szó.

S.M.A.R.T. célok

A “smart” angol szó azt jelenti, hogy okos. A betűszó viszont több elemből épül fel, ahogy ezt a következő ábra mutatja.

A S.M.A.R.T. célkitűzés segíthet neked abban, hogy úgy fogalmazd meg a céljaidat, hogy azok könnyen utókövethetőek legyenek. Gyakran esünk abba a hibába, hogy nem konkretizáljuk eléggé, hogy mit szeretnénk, és ezért olyan nehéz elérni azt. Ha “okos” módon találsz ki magadnak célokat, az több előnnyel is jár, mint például a céljaid világosak lesznek a számodra, könnyebb lesz követned azt, hogy hogyan haladsz.

Mennyivel tisztább azt mondani, hogy “szeretnék heti háromszor aerobic edzésre járni a közeli kondi teremben áprilisig”, mint azt mondani, hogy “szeretnék sportosabb lenni”. Amint látod nem vagyok a S.M.A.R.T. célok ellen, ez egy nagyon hatékony módszer. Ha megkéred a csapattagjaid, hogy S.M.A.R.T. célokat fogalmazzanak meg maguknak, sokkal egyszerűbb lesz utókövetned a céljaikat.

A hiányzó összetevők

Az életben sok olyan eset van, amikor az okos célok egyszerűen nem elegek. Ami számomra igazán hiányzik belőlük az pont az, ami emberré tesz minket. Hol vannak az értékeid és az érzelmeid a S.M.A.R.T. célokban? Rendben, tudom, relevánsnak kell lenniük számodra. De tényleg foglalkozol azzal, hogy a céljaid összhangban legyenek az értékeiddel és mindazzal, ami igazán fontos számodra? Hajlandó vagy mélyebbre ásni, amikor nincs meg a pozitív attitűtöd a céljaid elérése iránt? Valóban figyelembe veszed az érzelmeidet is, amikor okosan meghozott célokat választasz?

Nos, ha csak a rövidítés betűit követed, akkor elképzelhető, hogy kihagyod ezeket a fontos lépéseket.

Fotó: Sebastian Voortman (Pexels)

A számodra megfelelő célok megtalálása

A megfelelő célok megtalálása nem mindig egyszerű feladat. Néha legalább annyi munkát igényel, mint magának a célnak az elérése. Az önismeret mindenképpen egy fontos eleme a folyamatnak. Fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy olyan utat választunk, ami igazán érdekel minket ahelyett, hogy a családunk, barátaink, kollégáink vagy a társadalom prefernciáit követnénk.

Egy barátnőm családja nagyon szerette volna, ha ő a 20-as éveiben megházasodik és családot alapít, azonban nem találta ehhez a megfelelő partnert. Mindez rengeteg nyomást helyezett a párkapcsolataira, és azzal is küzködött, hogy a családjával megértesse a saját nézőpontját. Az is nehézséget okozott számára, hogy elfogadja, hogy nem érte el a célját (?), amikor 30 éves lett.

Sok ember számára ezek egyszerű dolgok, mások küzdenek velük, megint mások sohasem képesek rá. Gondolj csak a barátaidra. Ők mindannyian a szenvedélyüket követik vagy inkább azt, ami a családjuk számára fontos? És mi a helyzet Veled?

Amikor legközelebb célokat tűzöl ki magadnak, akkor gondolkodj el a következő kérdéseken:

1 Mit érzel, amikor a célodra gondolsz? Mit mondanak az ösztöneid?

Gyakran megpróbáljuk racionalizálni a döntéseinket, azonban az érzelmeknek igenis helyük van a célkitűzésben. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig a szívedre kell hallgatnod, de az érzelmek elismerése, beismerése segít megérteni saját magad, és meghozni a döntéseid. Amikor inkább a külső elvárások alapján tűztem ki magamnak célokat, akkor általában azt éreztem, hogy valamit “meg kellene csinálnom”, nyomást éreztem és aggodalmat. Amikor a céljaim a saját magam elvárásai szerint választottam, akkor általában izgalmat, energiát és néha aggodalmat éreztem, mert nem tudtam, hogy hogyan kezdjem.

Fotó: Moose Photos (Pexels)

2 Mik az értékeid, hiedelmeid és vágyaid? Összhangban van mindezekkel a célod?

A kérdés megválaszolásának első lépése, hogy jobban megismered önmagad és alaposan letisztázod magadnak az értékeid, a benned dolgozó hiedelmeket és belső vágyaid. Ez eltarthat néhány hétbe, hónapba, vagy akár évekbe. Ha nehézséget okoz ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása, akkor érdemes szakember segítségét igénybe venned. Azonban amint sikerül ezeket megértened, sokkal könnyebb lesz megállapítanod, hogy a céljaid összhangban vannak-e az értékeiddel, hiedelmeiddel és vágyaiddal.

3 Ha bármi lehetséges lenne, milyen célt választanál?

Képzeld magad egy tündérmesébe, és képzeld el, hogy a Jó Tündér odamegy hozzád, és megkérdezi, hogy mit szeretnél. Mit válaszolnál neki? Kapcsolódik a válaszod bármilyen módon a célodhoz? Nem probléma az sem, ha nem kapcsolódik. Az én egyik válaszom biztos az lenne, hogy újra beszélhessek a nagyszüleimmel. Ez nem kapcsolódik szorosan pl. a szakmai céljaimhoz, de mindenképpen visszautal az értékeimre, az emberi kapcsolatok fontosak számomra.

A fenti kérdésre nincsenek jó és rossz válaszok. Egyszerűen csak építsd be ezeket is a céljaid kitűzésének a folyamatába, és nézd meg hová vezetnek. Ha még nincsenek meg a válaszaid, ne aggódj. Nem hiszek abban, hogy a célkitűzéseket erőltetni érdemes. Van olyan, hogy nem tudjuk, hogy mit akarunk, és ez így rendben is van. Ha szeretnéd beépíteni a céljaid megvalósítását a heti vagy napi rutinodba, akkor olvasd el az Így tervezd meg az időbeosztásod 4 lépésben cikkemet is. Vagy írj nekem.

Borítókép: JESHOOTS.com (Pexels)