A coaching egy kiváló módszer arra, hogy elérjük a céljainkat és túllendüljünk a nehézségeken. Azonban még egy új terület, és ez lehet az oka annak, hogy még mindig rengeteg félreértés övezi. Az elmúlt években sok kifogást is hallottam, hogy miért nem akar valaki coachhoz fordulni. Ezeket a félreértéseket szeretném most letisztázni. Íme a 3 kedvenc kifogásom.

1 “Én jól vagyok, nekem nem kell coach”

Fotó: Andrea Piacquadio (Pexels)

Van számodra egy jó hírem, coach-hoz nem csak akkor fordulhatsz, ha valami nem megy. Lehet akkor is, ha összességében minden rendben, de szeretnél valamit még jobban csinálni, valamiben még többet fejlődni. Ritka az olyan ember, aki tökéletesen elégedett az életével, és nem is akar változtatni semmin. Én hiszek benne, hogy a siker titka a folyamatos fejlődés, és minden nap önmagunknál kell jobbnak lennünk. És hogy mit is jelent ez a jobb? Ennek a definiálásában is segíthet egy coach.

2 “Nekem nem kell senki tanácsa”

Ha már olvastál cikket coachingról, akkor valószínűleg hallottad már azt, hogy a coaching nem tanácsadás. Egy coach nem fogja megmondani neked, hogy mit csinálj. Hogyan is tudná, mi a legjobb neked? Te tudod mi a legjobb neked. A coach kérdésekkel, feladatokkal segít, egy keretet ad a fejlődésedhez, azt szoktuk mondani, hogy tükröt tart, amibe nézve reflektálhatsz saját magadra.

Fotó: mentatdgt (Pexels)

3 “Speciális problémám van a szakterületemen, hogy tudna ebben segíteni olyan, aki nem is ért hozzá?”

Az előbbi bekezdésekből már kiderülhetett számodra, hogy egy coach nem fogja megmondani neked a megoldást a problémádra. Nem is tudja ő sem. A megoldásban segít neked. Ez általában úgy néz ki, hogy felméritek, hogy hol tartasz most, mit szeretnél elérni, milyen lehetséges utak vezetnek oda, és miután kiválasztottad a számodra leginkább megfelelőt, a coach segít végig menni rajta. A coach megfelelő kérdésekkel segít kihozni belőled a legtöbbet. Segít más szemszögből nézni a problémát.

A coaching egy nagyon hatékony módszer, ha változtatni akarsz valamin az életedben. Azonban nem az egyetlen módszer. Sőt, van, amikor nem is tanácsos coach-hoz fordulni. Ezt a pár pontot a Forbes egy korábbi cikkéből kiemelem én is:

  1. Azt szeretnéd, hogy valaki helyrehozza az életedet
  2. Mélyebb pszichológiai kérdésekben van szükséged tanácsra
  3. Csak egy bölcs barátot szeretnél
1. Azt szeretnéd, hogy valaki helyrehozza az életedet
2. Mélyebb pszichológiai kérdésekben van szükséged tanácsra
3. Csak egy bölcs barátot szeretnél

Ha azonban ezek a fenti pontok nem igazak rád, és úgy érzed jól jönne külső segítség, fordulj bátran coach-hoz. Addig pedig, amíg keresgélsz, miért ne kezdenél el naplót írni?

**Borítókép: cottonbro (Pexels)**