Amikor minden bizonytalan és a dolgok akár egy éjszaka alatt is megváltoztatnak, valóban szükséges terveznünk? És ha igen, hogy lehetséges ez egyáltalán? Ezeket a kérdéseket szeretném megválaszolni a magánéletünkre koncentrálva.

Imádok tervezni és szervezni. Fontos számomra, hogy mindig lássam a következő lépéseket. Emiatt mindenképpen választ akartam találni arra a kérdésre, hogy hogyan készíthetünk bármilyen tervet, ha nagy körülöttünk a bizonytalanság és fogalmunk sincs, hogy mi fog történni. 4 módszert gyűjtöttem össze, ami segíthet abban, hogy bizonytalanság idején is tudj tervezni.

Fotó: Jess Bailey Designs (Pexels)

1 Gondold végig az időtávot: rövid vagy hosszú távú célok?

Egyszerűnek tűnhet a felvetés, de ettől még érdemes átgondolnod a céljaid időtávját. Milyen időszak tűnik most számodra bizonytalannak? Ha a rövid táv, akkor hosszú távú célokat tervez, és fordítva. Például a COVID-19 helyzet miatt nem tudom, hogy idén meg tudom-e ünnepelni a szülinapom a barátaimmal, ahogy szoktam. Azonban meg tudok tervezni pár hosszú távú célt pl. közös utazás a barátaimmal az elkövetkezendő 10 éven belül. Azt is át tudom gondolni, hogy mit szeretnék elérni az életben. Ha pedig pont fordított helyzetben vagyunk, és inkább hosszú távon van bizonytalanság az életünkben, akkor érdemes a közeli jelenre koncentrálni, napról-napra tervezve élni.

2 Arra koncentrálj, amit meg tudsz változtatni

Stephen R. Covey A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című könyvében nagyon érthetően magyarázza el a befolyásolási kör és érdeklődési kör közti különbséget.

Kép: Stephen R. Covey

Azt javasolja, hogy olyan dolgokra használjuk az energiáinkat, amiket valóban meg tudunk változtatni. Panaszkodhatok egész nap a rossz időjárás miatt, ez mindenképpen az érdeklődési körömben van, de változtatni nem tudok rajta. Amit befolyásolni tudok, hogy van-e nálam esernyő, amikor esőre áll az idő.

Ha olyan témákra irányulnak a céljaid, amiket valójában nem tudsz befolyásolni, akkor sokkal kisebb ráhatásod lesz a céljaid elérésére. Az összetettebb, vagy magasztosabb célokat mint például a “környezetvédelem”, kisebb, kontrollálható lépésekké alakíthatod. Az előző példánál maradva: “újabb módszereket szeretnék tanulni, hogy hogyan használjak kevesebb hulladékot a lakásban”.

3 Ellenőrzés és változtatás

A tervek hasznosak, de csak akkor, ha időnként visszanézed őket. Elképzelhető, hogy változtatnod kell rajtuk. Az üzleti életből ismert KPI (Key Performance Indicator = Fő Teljesítménymutató) vagy scorecards (céltábla/eredménytábla) akár a magánéletben is használható. Ha ezeket túl részletesnek találod, akkor egyszerűen fogalmazz meg magadnak mérföldköveket, például minden negyedévre vagy akár hónapra.

Rendszeres időközönként nézd vissza a terveid, és ha azt látod, hogy valami nem stimmel, változtass a lépéseiden. A tervek irányt adnak, de változhat, hogy hogyan valósítjuk meg őket. A körülményeink folyamatosan változnak, és ugyanígy az érzéseink, gondolataink is.

Fotó: Chinmay Singh (Pexels)

4 Legyen B. C, D, E… terved

Az egész ábécé a rendelkezésedre áll a tervkészítéshez. Az optimizmus egy nagyszerű hozzáállás az élethez, azonban érdemes figyelembe vennünk a kockázatokat is és kezelnünk azokat. Ebben segíthet a B, C, D terv. Mi mehet félre az A tervben? Mi változhat? A többféle tervvel többféle eshetőségre tudsz felkészülni.

Mindezek ellenére azt gondolom, hogy nem mindig érdemes tervezni. Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor épp nincsenek céljaink és ez így teljesen rendben van. Korábban írtam arról pár tippet, hogy mit tehetsz, amikor épp nem tudod, hogy mik lehetnének a céljaid.

Az életünk más szakaszaiban pedig a bizonytalanság okoz nehézséget. A fenti pár példa elsősorban a magánéletünkre koncentrált. Hogyha további segítségre van szükséged a tervezéshez, akkor olvasd el a cikkem a S.M.A.R.T. célok problémáiról, vagy kattints ide, hogy üzenetet írj nekem. Kereshetsz Facebook-on is. Jó munkát!

**Borítókép: Startup Stock Photos (Pexels)**