Az előző cikkemben elkezdtem bemutatni néhány trükköt ahhoz, hogy hogyan készülj fel egy beszédre. Mostmár tudod, hogy érdemes megismerned a közönséget és a körülményeket. A jó prezentáláshoz a témád mesterévé kell válnod, akkor is, ha nem te választottad. Az is fontos továbbá, hogy először magát a beszédet készítsd el, és csak utána foglalkozz a vizuális segédeszközökkel. Mit tehetsz még, hogy felkészültebb legyél? Íme néhány további módszer, ami nekem már bevált.  

4, Kérj visszajelzést

Ha már mindent körültekintően megterveztél, tudod, hogy mit szeretnél mondani, minden világos számodra, akkor itt az ideje, hogy leteszteld a beszéded. Kérj meg valakit a családodból, vagy a barátaid közül, hogy hallgassa végig a beszéded, és adjon feedbacket. Egyáltalán nem kell minden új ötletet beépítened a szövegedbe, de mindenképpen érdemes átgondolnod a változtatás lehetőségét

Amikor a TEDx beszédemre készültem, akkor azt javasolták, hogy már az alapötletemre kérjek visszajelzést, hogy lássam, hogy mennyire világos mások számára, és milyen kérdései lehetnek a közönségnek. Ekkor még csak nagyon vázlatosan volt meg az előadásom, és a visszajelzések alapján készítettem el a részletesebb beszédvázlatot. Később ez is folyamatosan alakult, ahogy a többi előadóval meghallgattuk egymást, és újabb és újabb ötleteket találtunk ki. 

5, Vedd fel magad kamerával

Egy másik módja a visszajelzésnek, ha saját magadnak adsz visszajelzést. Nincs annál hatásosabb, mint amikor magadat nézed vissza videón. Így valóban egy objektív képet kapsz magadról. Javíthatod a testbeszéded, megfigyelheted, hogy mikor nem artikulálsz szépen és összességében egy teljes képet képet kaphatsz magadról előadás közben.

Amikor elkezdtem a Toastmasters Clubban beszédeket mondani, nagyon sokat “öööztem”. Néha hallottam magam, ahogy ezeket a felesleges “szavakat” mondom, máskor észre sem vettem. A saját beszédeimről készült videók  visszanézése rengeteget segítettek abban, hogy megszabaduljak az “ööözéstől”. 

Foto: Kaique Rocha ( Pexels)

6, Figyelj oda a testbeszédedre

A testbeszéd önmagában egy nagyobb témakör, most nem megyek bele részletekbe. Azonban van egy egyszerű technika, amit alkalmazhatsz a beszédek előtt vagy akár egy állás interjú előtt is. Ha olvastad a bejegyzésem a kedvenc TEDx beszédeimről, akkor talán még emlékszel Amy Cuddy beszédére. Tudományosan bizonyította, hogy bizonyos pózok megváltoztatják a testünket. Én beszéd előtt arra használom ezeket a pózokat, hogy megnyugtassam a magam és felkészüljek a szereplésre. Mielőtt színpadra léptem, odafigyeltem arra, hogy hogyan ültem, majd miután felálltam a “Wonder Woman” pózt vettem fel. Azért így is volt bennem izgalom, de olyan teljesítményt nyújtottam, amivel elégedett vagyok.

 7, Just in Time – Éppen időben

Mindenki utálja azokat az előadókat, akik többet beszélnek a kelleténél. Előadás előtt mindig mérd le, hogy mennyi idő alatt tudod elmondani a beszéded, és ne feledkezz meg arról az időről sem, amikor a közönséget kérdezed, ha van ilyen. Ha diákat vetítesz, akkor könnyen tudod ellenőrizni a monitoron az eltelt időt. Ha nem, akkor csak kérj meg egy barátot, vagy kollégát, hogy emlékeztessen az időre. Ha például egy 20 perces prezentációt tartasz, akkor megkérheted az ismerősöd, hogy valamilyen módon jelezze, ha 10 percnél tartasz, majd 15-nél végül 18 percnél. Az is fontos, hogy rugalmas legyél a mondandóddal kapcsolatban. Gondold végig az előadásod kulcsmondatait, amiket mindenképpen meg akarsz osztani a közönséggel. Gondold végig azt is, hogy mi az, ami szintén támogatja a beszéded, de ha közbejön valami, például kifutsz az időből, akkor ki tudod hagyni. 

Foto: David Bartus (Pexels)

+1 Gyakorolj

Nem tudom elégszer hangsúlyozni a gyakorlás fontosságát. Tudom, magával a gyakorlással is elég sok idő tud elmenni, pláne, hogy ha egy hosszabb beszéddel készülsz, de hidd el, hogy megéri. Minél többet gyakorolsz, annál magabiztosabban állsz majd színpadra, és annál jobb előadást fogsz tartani. Nem akarnál kiállni a színpadra egy vázlatos verzió beszéddel, ugye? Én általában az előadás (vagy tréning) elejét és végét gyakorlom be a leginkább. Mivel az első benyomások rendkívül fontosak, érdemes odafigyelni az előadásunk elejére. Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy minden jó, ha a vége jó. Gondolj csak egy filmre, aminek nem tetszett a vége. Egy rossz befejezés el tudja rontani az egész élményt. 

Hiszek benne, hogy alapos felkészüléssel kiemelkedő eredményeket érhetsz el a prezentációd alatt. Ezer más módszer, ötlet, trükk alkalmazható még. Ahogy már az időgazdálkodási módszereknél is leírtam, ami másoknak működik, nem biztos, hogy neked is fog, de azért érdemes kipróbálni. Írd meg kommentben, vagy privát üzenetben, hogy neked milyen módszerek működnek, ha előadásra készülsz. 

**Borítókép: TEDxBenedekHegy**