Manapság nem elég, ha valamit jól csinálsz, ezt elő is kell tudnod adni. Többször is előfordult már velem, hogy egy állásinterjúra prezentációval kellett készülnöm. Annak ellenére, hogy a nyilvános beszéd ennyire a munkánk része lett, számos kutatás szerint az emberek jelentős része jobban fél tőle, mint a haláltól. Hiszek benne, hogyha megfelelően felkészülünk, akkor magabiztosan tudunk a színpadra állni prezentálni. Néhányunk nagyon természetesnek érezzük a színpadi környezetet, néhányunk pedig rengeteg gyakorlással tud csak hozzászokni. Azonban ez egy olyan készség, ami fejleszthető. Te is tudsz fejlődni.


Mielőtt belemennék a részletekbe, szeretném tisztázni, hogy nem az a fajta ember vagyok, aki a színpadra született. Az iskolában kifejezetten utáltam a szóbeli vizsgákat és a feleleteket is. Mindig magabiztosabbnak éreztem magam írásban. Később azonban sok-sok gyakorlással olyan nemzetközi szervezetekben mint az AIESEC és a Toastmasters Retorika Klub, sokat tudtam javítani az előadói képességeim. Szépen lassan magabiztosabb lettem a színpadon, és kialakultak a saját beszéd írási és felkészülési módszereim. Tavaly a TEDxBenedekHegy konferencián adtam elő körülbelül 100 ember előtt. Mostmár tapasztalt előadónak tartom magam, de még így is bőven akadtak új ötletek, módszerek, amiket most sajátítottam el.

Alapvetően 3 szabályt érdemes követned ahhoz, hogy megfelelően fel tudj készülni egy beszédre:

GYAKOROLJ

GYAKOROLJ

GYAKOROLJ

Ennyi, sok sikert!

Photo by freestocks.org from Pexels

Örülök, hogy továbbolvastál. Valójában tényleg a gyakorlás a titka az egésznek, de nézzük meg, hogy hogyan tudsz gyakorolni.

1, Ismerd meg a körülményeket és a közönséget!


Amikor elkezdesz felkészülni egy prezentációra, akkor, jusson eszedbe, hogy az előadás mindig a közönségről szól. Még akkor is, ha a saját eredményeidet és sikereidet mutatod be, akkor is az kell, hogy a célod legyen, hogy adjál valamit a közönségnek, és nem az, hogy felvágj mások előtt. A közönség igényeit úgy tudod a legjobban kielégíteni, hogy megismered őket amennyire csak lehetséges. Érdeklődj a szervezőktől, hogy kik vesznek részt az előadáson, milyen korcsoportba tartoznak, milyen ismeretekkel rendelkeznek a témáról stb. Ha van lehetőséged rá, akkor beszélgess is a résztvevőkkel az előadásod előtt. Ez segít a lámpalázad is legyőzni. Ha olyan emberek előtt prezentálsz, akiket már ismersz, magabiztosabbnak fogod magad érezni.

A TEDx előadásomra sok barátom érkezett, és szanaszét ültek a közönség soraiban. Amikor a kelleténél jobban kezdtem el izgulni, akkor csak gyorsan kerestem egy ismerős arcot, és már el is múlt az idegességem.

Az előadásod körülményei hasonlóan fontosak. Mennyi időd időd lesz előadni? Milyen technikai lehetőségeid lesznek? Le tudsz játszani pl. egy videot hanggal? Elpróbálhatod a beszéded a helyszínen, mielőtt megérkezik a közönség? Minél több részletet ismersz, annál magabiztosabb leszel a színpadi környezetben.

Christina Morillo (Pexels)

2, Légy te a témád szakértője

Még akkor is, ha egy olyan témát kell előadnod, amiben nem igazán vagy otthon, megvan a lehetőséged arra, hogy jobbban elmerülj a benne az előadásod előtt. Használd ki! Olvass utána jobban, gondold végig a nézők lehetséges kérdéseit, és hogy mit válaszolnál rájuk, Ne feledd azonban, hogy biztos volt valami ok, amiért Neked kell előadnod az adott témát, úgyhogy ha alaposan felkészülsz, akkor tényleg a témád szakértőjévé tudsz válni. Ráadásul a prezentációd alatt senki sem fogja tudni, hogy mit fogsz mondani. Egyáltalán nem kell szószerint megtanulnod az előadásod, nem egy színházi darabra készülsz.

Én általában megpróbálok emlékezni a főbb ötletekre, kulcsszavakra és mondatokra. Alaposan begyakorlom a kezdést, mert az első benyomásokon nehéz változtatni, valamint a befejezést, hiszen lényeges, hogy milyen nyomot hagyunk a közönségben a beszéd végén.

TEDx felkészítés során ismertem meg a memóriafogas módszerét. Így használtam:

  1. Kiemeltem a beszédem főbb gondolatait.
  2. Elképzeltem az utam otthonról a belvárosba, amit már ezerszer végigjártam, és könnyen emlékszem rá.
  3. A beszédem kulcsrészeihez szimbólumokat társítottam a fejemben, és képzeletben elhelyeztem ezeket az úton, ami az otthonomtól a belvárosig vezet. Olyan szimbolumokat használtam, amik egyáltalán nem illenek az adott környezetbe. Például a beszédem elején az érzelmekről beszéltem, ehhez színházi maszkokat társítottam, egy szomorú és egy vidám arcot.
  4. Ahogy gyakoroltam, és később az előadás során is azt képzeltem el, ahogy végigmegyek a különleges jelképekkel teli úton. Így szinte nem is kellett gondolkoznim azon, hogy melyik rész mi után jön.

3, Először a beszéded készítsd el, utána gondolkozz a vizuálizáláson

A PowerPoint, Prezi vagy Keynote kiváló programok arra, hogy segítsenek vizualizálni a beszéded. Azt azonban ne feledd, hogy ezeknek a programoknak a célja, hogy segítsenek a nézőknek jobban megérteni, amit mondasz. Tehát a közönség megértését hivatottak segíteni, nem arra valóak, hogy neked segítsenek emlékezni a beszédedre. Persze nem ördögtől való a diajegyzet a PowerPointban, de a technikai dolgok a legváratlanabb pillanatokban tudnak tönkremenni, így nem érdemes csak a slide-okra alapozni a sikert. Ha jól átgondoltan megszerkeszted a prezentaciódat, lelkiismeretesen felkészülsz, kiváló beszédet fogsz tartani. Úgyhogy bármikor, amikor elő kell adnod, gondolj először a beszéded céljára és főbb üzenetére. Ehhez kapcsolódóan szedd össze a legfontosabb gondolataid, amelyekkel a fő üzeneted támogatod. Csak azután állj neki vizualizálni, miután már világos számodra, hogy mit szeretnél mondani.

A cikk második részét itt olvashatod. Meséld el, hogy melyik módszert próbáltad már ki? Oszd meg a tapasztalataidat kommentben, vagy a Kapcsolat menüpont segítségével írj nekem.

** Borítókép: TEDxBenedekHegy**