Tavaszi nagytakarítás, nyaralás tervezés, családi ünnepek, szabadtéri koncertek, új filmek a mozikban, “soha vissza nem térő” program lehetőségek?

antique-classic-clock-269613

Sok minden érdekel, állandóan elfoglalt vagy, de a nap végén úgy érzed, hogy semmire sem maradt időd? Akkor könnyen lehet, hogy túlvállaltad magad, vagy olyan dolgokkal foglalkozol napközben, amik valójában nem annyira fontosak számodra. A hatékony időbeosztás nem csak arról szól, hogy To-do listákat írunk. Mivel én is rengeteget küzdöttem azzal, hogy megtaláljam az egyensúlyt a teendőim között, kifejlesztettem egy egyszerű módszert, amivel időről-időre megvizsgálom az időbeosztásom. Semmi hókusz-pókusz, csak a józan paraszti ész.

 Első lépés: Reflektálj – figyeld meg önmagad!

Nehéz úgy időbeosztást tervezni, hogy ha azt sem tudod, hogy mivel töltöd az időd. Úgyhogy figyeld magad legalább egy hétig, és írd össze percre pontosan, hogy mivel foglalkoztál. Légy őszinte önmagadhoz, írd bele azt is, ha fél órán át cuki kutyusokról néztél videokat Youtube-on, vagy épp a dinóidat etetted a telefonodon! Figyeld meg azt is, hogy mikor érezted magad energetikusnak, mikor tudtál hatékonyan dolgozni. Milyen tevékenységek adtak neked energiát? Mi az, ami inkább elvett tőled? Milyen egyéb következtetéseket tudsz levonni a napirendedből?

Második lépés: Dönts és priorizálj!

Egy nap csak 24 órából áll, és a pihenésről sem szabad elfeledkezni. Gondold végig, hogy mik a hosszú távú céljaid! Mire szeretnéd fordítani az idődet? Ha úgy érzed, hogy nem fér bele minden az idődbe, amit szeretnél, akkor döntsd el, hogy mivel szeretnéd kezdeni. Felállíthatsz magadnak havi vagy negyed éves prioritásokat is. Pl. A következő 3 hónapban megtanulok főzni, azután pedig elvégzek egy masszőr tanfolyamot. Mennyivel könnyebb, mint egyszerre masszázst és főzést is tanulni, nem?

Abra magyar

Harmadik lépés: Tervezz!

Ha megvannak a számodra legfontosabb feladatok, akkor itt az ideje, hogy újratervezd a feladataid. Írd be először a fix elfoglaltságaid a naptáradba, majd töltsd fel az üres részeket az egyéb teendőiddel. A céljaid elérése elképzelhető, hogy lemondásokkal fog járni. Pl. Nem biztos, hogy bele fog férni, hogy minden hétvégén hajnali 3-ig bulizol, vagy épp a kirándulás a szép időben. Ugyanakkor ne feledkezz meg arról sem, hogy időnként muszáj pihenned, feltöltődnöd. Próbálj meg egyensúlyt találni a feladatok közt. Próbáld meg jobban kihasználni az időt, amíg utazol, vagy vársz valahol.

Negyedik lépés: Nézd át újra!

Szép dolog, hogy megtervezd a jövő hetedet, de ha nem nézel rá a naptáradra 3 hétig, akkor nem sok értelme volt. Legalább hetente egyszer szánj időt arra, hogy átnézed a terveid, kitörlöd azokat az eseményeket, amik már nem aktuálisak, hozzáadod az újakat. Próbálj ki új módszereket, vizsgáld meg, hogy melyik mennyire vált be neked, és kezd újra az egész folyamatot! Ha ismét úgy érzed, hogy nem azzal töltöd az időd, amivel szeretnéd, akkor térj vissza az első lépéshez.

Mivel mi is folyamatosan változunk, mások lesznek az igényeink, szokásaink, mindig más lesz fontos számodra. Akkor lesz hatékony az időbeosztásod, ha ezeket a változásokat a napi feladataid is lekövetik. Hamarosan megosztok Veled néhány gyakorlati módszert, amik segíthetnek az időbeosztásod kialakításában. Addig is, reflektálj az aktuális szokásaidra, döntsd el mi az igazán fontos számodra, priorizálj ennak megfelelően, tervezd meg az időbeosztásod, és nézz át mindent újra! Oszd meg a tapasztalataid!