Minden év elején emberek milliói tesznek újévi fogadalmakat. Az óévtől elköszönünk, az új évet üdvözöljük. Rendszerint fittebbek, egészségesebbek és sikeresebbek akarunk lenni. Bármit is jelentsenek ezek. Mitől lesz valaki sikeres? Mi számít egészségesnek? 3+3 kérdést állítottam össze, hogy lezárd a 2018-as éved, és céltudatosan állj neki a 2019-esnek.

Szia 2018!

Mielőtt megfogalmaznád nagyra törő céljaidat 2019-re, érdemes először átgondolnod, hogy mi történt veled 2018-ban. A következő 3 kérdésre válaszolj magadnak olyan formában, ahogyan szeretnéd. Írd le papírra, írd be a telefonodba, készíts róla rajzot, videót, légy kreatív!

06 apple-device-blur-blurry-273222Kép: Pexels

1. Mik voltak 2018 kiemelkedő pillanatai számodra?

Egy év nagyon hosszú idő, rengeteg dolog történik velünk ezalatt. Utólag visszanézve mit emelnél ki? Biztos voltak olyan pillanatok, amikor nagyon boldog voltál, máskor pedig talán nagyon szomorú. Milyen éved volt? Gondolj a magánéletedre és a szakmaira is!

2. Hogyan győzted le a kihívásokat?

Legyen szó munkahelyi, egyetemi, vagy magánéleti kihívásokról, egy év alatt biztosan jó néhányon felül tudtál kerekedni. Mik voltak ezek? Hogyan néztél szembe velük? Volt valamilyen stratégiád? Ha igen, mi volt az?

3. Mit tanultál ebben az évben?

Tanfolyamok, külön órák, iskola, és ami a legfontosabb, maga élet…folyamatos tanulás. Milyen új ismereteket szereztél 2018-ban? Milyen képességeidet fejlesztetted? Mit tanítottak neked a tapasztalataid ebben az évben? Milyen tanulságokat tudsz leszűrni az évből?

Szia 2019!

10 black-and-white-browsing-business-265152Kép: Pexels

Most, hogy lezártad a 2018-as évet, itt az ideje a jövőbe tekintened. Ugyanúgy 3 kérdéssel készültem neked, ezeket gondold át magadban, vesd papírra, vagy képernyőre, készíts belőle színdarabot, ami neked tetszik.

1. Milyen eseményeket vársz 2019-ben?

Könnyen lehet, hogy már most tudod, hogy milyen események várnak Rád 2019-ben. Mi az, ami izgatottsággal tölt el? Ha még nincs tervben semmi, akkor se aggódj, gondolj arra, hogy mi az, amire számítasz.

2. Milyen konkrét célokat tűzöl ki magadnak erre az évre?

Ha olvastad a korábbi cikkemet az időgazdálkodásról, akkor tisztában vagy a célkitűzések fontosságával. Az is lehet, hogy már a könyöködön jönnek ki a S.M.A.R.T. célok, vagy neked sokkal jobban beváltak más módszerek. Mindenesetre 2019-re fogalmazz meg magadnak néhány konkrét célt. Mit szeretnél elérni ebben az évben? Mivel lennél elégedett? Próbáld meg minél részletesebben megfogalmazni a céljaid. Ha például szeretnél egészségesen élni, akkor ez mit takar a számodra? Konkrét cél például az, hogy minden nap elmész futni. Minél inkább megfoghatóvá tudod tenni a célodat, annál könnyebb lesz elérni.

3. Hogyan fogod magad utókövetni?

Az újévi fogadalmak sokszor azért fulladnak kudarcba, mert miután kitaláljuk őket, el is feledkezünk róluk. A Forbes egyik korábbi cikke szerint csupán az emberek 8%-a éri el az újévi céljait. Legyél benne abban a 8%-ban! Ne csak a célokat találd ki, hanem azt is, hogy hogyan fogod magad utókövetni. Fogalmazz meg magadnak mérföldköveket, vagy részcélokat az évre. Például 3 hónap múlva szeretnél eljutni oda, hogy minden nap lefutsz 1 km-t. 6 hónap múlva már napi 3 km-t szeretnél futni. Arról se feledkezz meg, hogy milyen időközönként ellenőrzöd a saját eredményeid és hogyan. Tükörre írt cetli? Mobilapplikáció? Naptár? Számos lehetőség közül választhatsz.

Hogyan legyél benne a 8%-ban, aki eléri a céljait?

“Hogyan érd el a céljaidat” cikkekkel tele van az internet, úgyhogy nem fogok egy újabbat írni. Helyette inkább néhány egyszerű tippet adok, ami segíthet elérni a céljaid 2019-ben:

  1. Reális célokat fogalmazz meg!
  2. Tedd láthatóvá a céljaidat!
  3. Találj ki magadnak mérföldköveket!
  4. Naplózd a teljesítményed!
  5. Jutalmazd meg a sikereidet!

Nekem a naplózás nagyon bevált a legutóbbi 30 napos kihívásomnál, idén is folytatom. Próbáltad már naplózni a fejlődésed?

Hogyha több időt szeretnél eltölteni a múltra való reflektálással, és a tervezéssel, akkor javaslom, hogy töltsd ki a Yearcompass évtervező füzetét. Rengeteg jó kérdést találsz benne 2018-ra és 2019-re az életed minden területére vonatkozóan. 

07 calendar-handwriting-notebook-636246Kép: Bich Tran (Pexels)

Ha a videókat szereted jobban, akkor pedig nézd meg a 2018-as TEDxBenedekHegy előadásait. A tavalyi év témája az Újra:kezdés volt. A 9 előadásban más-más szempontból mutatjuk be a témát. 

Reflektálni és új célokat kitűzni nem csak újévkor lehet. És nem is csak ekkor érdemes. Egy-egy életszakasz lezártakor is hasznos lehet, ha megállsz egy picit és átgondolod, hogy mi történt veled, és mit szeretnél a jövőben. Legyen szó munkahely vagy pozíció váltásról, szakításról, új kapcsolatról, költözésről vagy egy új kutatásról, gyakran változnak az életkörülményeink. Csak úgy tudjuk kihozni a lehető legtöbbet ezekből a változásokból, ha tudatosan éljük meg őket. Ha kérdésed van, keress bátran, és oszd meg a tapasztalataidat!

Boldog Új Évet!

*Borítókép: Pexels