A közösségi média csak úgy hemzseg a 30 napos kihívásoktól. Van, amelyik arra ösztönöz minket, hogy felvegyünk valamilyen új szokást, például végezzünk guggolásokat 30 napig. Más kihívások arra bátorítanak minket, hogy lemondjuk valamiről, például a cukorról vagy az alkohol fogyasztásról.

Matt Cutts a TEDx beszédében a 30 napos kihívások előnyeit mutatja be, és megosztja saját tapasztalatait is. Úgy érzi, hogy sokkal emlékezetesebb pillanatokat élt át a 30 napos kihívások során, és az önbizalma is nőtt.

Mivel én is túl vagyok már két 30 napos kihíváson, én is csak arra tudlak bíztatni, hogy próbálj ki egyet te is. Két éve novemberben úgy döntöttem, hogy egyáltalán nem iszom alkoholt. Csupán ki akartam próbálni, hogy milyen. Alkalmanként iszom alkoholt, és érdekes tapasztalat volt, hogy egyáltalán nem ittam semmit. Nem figyeltem meg semmilyen változást a testemben, vagy a közérzetemben, de az emberek reakciója, köztük a bárpultosoké vagy éppen a barátaimé, feledhetetlen élmény volt.

Napi 100 guggolás

Idén augusztusban úgy döntöttem, hogy egy sport kihívást próbálok ki. Rendszeresen táncolok, de a nyári időszakban nem voltak táncóráim és nehezen tudtam magam rávenni a testmozgásra. Aztán megnéztem egy nagyon motiváló videót egy 30 napos kihívásról, és nem tudtam ellenállni, ki kellett próbálnom nekem is. A kihívás az volt, hogy 30 napon keresztül csináljak napi 100 guggolást. Igen, összesen 3000 guggolás 1 hónap alatt. A legfőbb motivációm az volt, hogy legalább egy picit mozogjak minden nap, meg persze szerettem volna jobban kinézni.

És….sikerült!!! Elképesztően elégedett vagyok magammal. Szeretném veled megosztani a tapasztalataim, mivel több tanulságot is leszűrtem ebből a kisérletből.

adult-barbell-body-17840Kép: Binyamin Mellish (Pexels)

Először is, nem sokkal azelőtt mielőtt elkezdtem a kihívást, megnéztem egy másik TEDx videot arról, hogy hogyan kezdjünk neki új szokások kialakításának. Tali Sharot a következőket javasolja:

  • szociális ösztönzők
  • azonnali jutalmak
  • teljesítmény követése.

Sharot szerint a fenti ösztönzőkkel tudjuk magunkat motiválni bármikor, amikor új szokást szeretnénk kialakítani. Én mindebből az azonnali jutalmat és a teljesítmény követését használtam fel egy egyszerű Excel táblázatban. A táblázat a céljaimat, a dátumokat és az eredményeket tartalmazta. Amikor befejeztem a 100 guggolást, akkor egyszerűan kipipáltam az adott napi célt, és egy kedves, már-már banális üzenetet írtam magamnak. Volt, hogy csak egy mosolygós fejet rajzoltam. 🙂

Mindemellett naplót írtam a kihívásról, amibe a tapasztalataim és gondolataim gyűjtöttem. Íme néhány bejegyzés a guggolás naplómból:

1. nap: Nem voltam benne biztos, hogy meg tudok csinálni 100 guggolást 1 nap. Úgyhogy szétszedtem, volt sikerélmény. 50 – 50 guggolás az esti órákban 2 részletben. A 40. körül elkezdett fájni a combom, és a fenekem, de továbbcsináltam. Elégedett vagyok magammal, habár félek picit az izomláztól. Annyira belejöttem, hogy kicsit a vállaim is tornáztattam.

2. Nap: Féltem attól, hogy nem fogok tudni felkelni, de végül nem volt nagyobb gond. Azért éreztem az izomlàzat, de meg tudtam mozdulni. Kitaláltam, hogy láthatóbbà teszem a teljesítményem, úgyhogy nyomtattam magamnak egy táblázatot, amibe bele tudom írni h hol tartok. Motivàciókèppen mosolygós fejet és bíztató üzeneteket írok magamnak.

4. Nap: Este nagyon későn értem haza, alig tudtam magam rávenni a mozgásra. De bennem volt, hogy minden nap muszáj csinálnom a 100 guggolást, nem akartam kudarcot vallani. Alig tartottam szünetet a 2 kör között, ennek csak annyi volt az oka, hogy szerettem volna minél előbb aludni. Kezdem megszokni az állandó izomlázat. Mondjuk nem túl erős.

9. nap: Azért ma éreztem megint egy kis izomlázat, de hát még nem csinálom olyan rég óta. Nem mértem magam, de azt érzem, hogy kevésbé van izomlázam, mint az első alkalmak után. Aztán az is lehet, hogy csak jobban lenyújtok.

10. nap: Szégyen szemre kimaradt. Annyira kómásan értem haza, hogy nem bírtam megcsinálni.

11. nap: Nagyon rosszul éreztem magam, hogy nem csináltam meg tegnap a guggolásokat. Úgyhogy reggeli készülődés közben meg is csináltam 2×50-et. Azt hiszem a jövőben rátérek a reggeli edzésekre.

20. Nap: Kezdem megszokni ezt a reggeli 100 guggolást. Folytatni szeretném a 100 napos kihívás utàn is. Azon gondolkozom h milyen más mozgás formát tudok mellétenni, ami szintén könnyen végezhető. Én már kezdem làtni az eredményét is, de lehet, hogy csak bemesélem magamnak.

29. Nap: Egész gyorsan elment ez a 30 nap. Egyáltalàn nem érzem megterhelőnek mostmár a reggeli 100 guggolàst. Továbbra is tartok pici szünetet a 2 50-es kör között, de mostmár pár perc bőven elèg.

30. Nap: Ennyi volt, el se hiszem. A mai napi guggolas ment mint a karikacsapás. Nagyon büszke vagyok magamra, hogy végigcsináltam. Én látom is az eredményét, habár számszerűen nem tudtam kimutatni. Sokkal fontosabb, hogy elégedett vagyok magammal, és úgy látom, hogy volt eredménye a kitartó guggolásoknak.

Eredmények és tanulságok

Nem vagyok biztos a pontos adatokban, de abban biztos vagyok, hogy hogyan érzem magam. Büszke vagyok és elégedett. Sohasem volt problémám azzal, hogy elfogadjam a testem, de ugyanakkor most sokkal jobb érzés a tükörbe nézni. Büszke vagyok arra, hogy nem adtam fel a céljaim annak ellenére, hogy egy elég intenzív időszakon vagyok túl.

Tanulságaim:

  • a testem csodálatos, tényleg bármit el tudok érni, amit csak akarok. Csupán akarnom kell.
  • Egy új szokás megkezdése előtt érdemes végiggondolni, hogy mikor fogom végezni.
  • A saját magamnak adott jutalmak és dícséretek motiválóan hatnak rám.
  • A fejlődésem nyomon követése és reflektálás az érzéseimre szinten működik nálam (napló)
  • Van időm sportolni és erősödni
  • Csodákra vagyok képes 30 nap alatt

Ezek az én tanulsagaim. Azt nem tudom megmondani, hogy neked miért lenne jó egy hasonló kihívás. Ki kell próbálnod.

És most?

Úgy döntöttem, hogy folytatom a guggolásokat azokon a napokon, amikor nincs túl sok időm sportolni. Eddig egész jól működik. Ráadásul minden alkalommal, amikor a tükörbe nézek, mosolygok. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy mi legyen a következő kihívás. Van bármilyen ötleted? Ha te is próbáltál már 30 napos kihívást, oszd meg velem az élményeidet. Keress bátran akkor is, ha az én tapasztalataimra vagy kiváncsi, vagy bármilyen kérdésed van.

*Borítókép: Meghan Holmes (Unsplash)