Kiskorunkban milyen egyszerűen utasítottunk vissza ételt, amit nem szerettünk volna megenni, vagy éppen dolgokat, amiket nem szerettünk volna megcsinálni. Egyszerűen csak annyit mondtunk, hogy: NEM!!

Aztán idővel megtanultuk magunkat társadalmilag elfogadottabb módon kifejezni, és oda jutottunk, hogy sokszor elfelejtünk nemet mondani. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne az életünk, ha ismét olyan könnyen nemet tudnánk mondani, mint kisgyerekként! Természetesen nem arra gondolok, hogy kezdjünk el toporzékolni, esetleg játékokat földhöz vágni és kiabáljuk, hogy mindenki hallja, hogy NEM! Arra a képességre gondolok, hogy valamit bátran vissza merjük utasítani, ha nekünk az előnytelen, anélkül, hogy emiatt lelkiismeretfurdalást éreznénk.

A következőkben egy tanulási folyamatra invitállak, hogy megtanulj egyszerűbben nemet mondani. A cikk első részében a tanulási folyamatról lesz szó, a második felében pedig gyakorlati ötleteket osztok meg veled, hogy hogyan kommunikálj egy adott helyzetben, amikor nemet mondanál.

woman wearing teal dress sitting on chair talking to man
Fotó: Jopwell (Pexels.com)

Mindennek az alapja: önismeret

Lehet, hogy már a könyöködön jön ki, de valóban mindennek az alapja az önismeret. Érdemes tudatosítanod magadban, hogy milyen helyzetekkel vagy komfortos és mik a határaid? Egyszerűen kifejezve, mi az, ami neked még belefér? Fontos azt is látnod, hogy milyen szükségleteid vannak. Mit érzel és mi okozhatja mindezt? Mindebben segít a folyamatos önreflexió.

Célok tudatosítása

Ha már tisztában vagyunk az igényeinkkel és a határainkkal, akkor a következő lépés a céljaink tisztázása és tudatosítása. Stephen Covey azt javasolja, hogy kezdjük a fontos dolgokkal, mondd, melyek ezek számodra? Ne feledd, hogy egy nap Neked is csak 24 órából áll. Ha folyamatosan másoknak teszel szívességet, akkor nem marad időd arra, ami igazán fontos.

Naplózás

Fotó: www.picjumbo.com (Pixabay)

Ugyan a naplózás egy kifejezetten gyakorlati módszer, mégis inkább a tanulási folyamathoz kapcsolom. A naplózás sokat tud segíteni abban, hogy tudatosítsunk egy viselkedési formát. Miután már elhatároztuk, hogy szeretnénk könnyebben nemet mondani, kezdjük el figyelni magunkat, és jegyzeteljünk.

  • Milyen helyzetekben éreztük, hogy szeretnénk nemet mondani?
  • Mit éreztünk pontosan?
  • Mit gondoltunk?

A naplót nem érdemes túlgondolni. Megteszi bármi, amire le tudod jegyzetelni az ötleteid. Egy post-it, a mobilod, egy A4-es lap vagy egy jegyzetfüzet. A legjobb egy olyan eszköz, ami mindig nálad van. Miután megfigyelted magad, nézd vissza a jegyzeteid. Milyen összefüggéseket látsz a különböző helyzetekben? Milyen hasonlóságok és különbségek vannak? Milyen helyzetekben megy könnyen a nemet mondás? Mikor okoz nehézséget? Mi lehet a nehézség oka? Hogan tudnád ezeket a helyzeteket megoldani a jövőben?

A nemet mondás szerteágazó problémaköréből csak azt a néhány alapvető tényezőt említettem, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy lelkiismeret furdalás nélkül mondjuk nemet. A cikk következő részében olyan módszereket mutatok be, amiket azokban a konkrét helyzetekben tudsz alkalmazni, amikor szeretnél nemet mondani.

Ha úgy érzed, hogy gyakran okoz nehézséget, hogy másoknak nemet mondj, akkor érdemes végigmenned a fenti lépéseken. Nem gond, ha elsőre nem sikerül mindent letisztáznod. Ez egy tanulási folyamat. Keress Facebook-on vagy itt az oldalon keresztül, ha elakadsz valamiben.

** Borítókép: Gerd Altmann (Pixabay) **