Silver Lining Ideas

Inspiráló ötletek, hogy elérd a céljaid és megtaláld a reménysugarakat, ha felhős feletted az ég.

Miért írjunk naplót? Miért ne?

Az irodalom, a színházi művek, és a filmek is tele vannak naplós történetekkel. Az emberek évszázadokon át írták le, hogy mi történt velük, hogy rögzítsék az emlékeiket és érzéseiket. A mai digitális világunkban rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy mindezeket rögzítsük. Tényleg van még értelme manapság naplót írni?

Amikor fiatalabb voltam, akkor mint sok más lány az osztályunkban, én is írtam naplót. Leírtam benne, hogy mi történt az iskolában illetve utána, összeszedtem a gondolataim. Egyáltalán nem volt ez tudatos döntés, inkább csak követtem a trendeket. Fogalmam sem volt róla, hogy mire lehet jó egy napló és mire lehet használni.

A jelentősebb utazásaim során is vezettem naplót, szerettem volna ilyen különleges módon megőrizni magamnak az emléket. Azonban ezek az utazásos bejegyzések csak néhány hétig tartottak.

01 diary-girl-hand-261735

Kép: Pixabay (Pexels)

Később jöttem rá a naplók valódi erejére. Tényleg jó módszer arra, hogy megőrizzük az emlékeinket, azonban a mai technológia segítségével ennél szerintem sokkal egyszerűbb módok is léteznek már erre. Úgy gondolom, hogy a naplók valódi ereje abban rejlik, hogy segítenek rendszerezni a gondolatainkat és fókuszálni. Minden alkalommal, amikor a 100 napos boldogság kihívást csináltam, a jó pillanatok naplózása segített abban, hogy a pozitív dolgokra fókuszáljak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ignorálod a rossz dolgokat, de nem mindegy, hogy min van a fókusz.

Coaching során rendszeres adok olyan feladatokat, amik naplózáshoz, jegyzeteléshez kapcsolódnak egy bizonyos témában. Például ha valaki könnyen fel kapja a vizet, akkor érdemes megvizsgálni először, hogy milyen szituáció váltja ki belőle ezt, ezért hasznos lehet, ha első lépésként elkezdi leírni, hogy mikor kapta fel a vizet és mik voltak a körülmények. Ez is egy fajta napló.

Tavaly kipróbáltam egy 30 napos guggolás kihívást. Előtte picit kutakodtam a témában, hogy megtudjam, hogy hogyan tudnám a lehető legjobban motiválni magam. Tali Sharot módszerei közül számomra a legjobban a fejlődésem monitorozása működött. A rövid jegyzeteket, amiket a kihívás alatt készítettem segítettek abban, hogy a célomra fókuszáljak. Nem kell napi 10 oldalt írnod ahhoz, hogy naplót írj. Egy pár szó is ugyanolyan hatékony lehet.

Miért is írjunk naplót?

  • Hogy emlékezzünk az életünk kellemes pillanataira
  • Hogy rendszerezzük a gondolatainkat
  • Hogy lenyugodjunk, amikor idegesek vagyunk, kiírjunk magunkból mindent
  • Hogy arra koncentráljuk, amire igazán szeretnénk
  • Hogy kövessük a fejlődésünket
  • Hogy gyakoroljuk az írást

És miért ne írjunk naplót?

  • Időt vesz igénybe
  • Mások is elolvashatják
  • Mindenhova magunkkal kell vinni, ha bárhol szeretnénk írni. 

Valójában, a napló írás ellen egy valós érvet sem tudok mondani. Csupán meg kell találnod azt a módszert, ami a legjobb neked. Milyen lehetőségeid vannak, ha naplót szeretnél írni? Minden attól függ, hogy mik a preferenciáid, és mire szeretnéd használni. Megosztok veled néhány ötletet.

1, Kézzel írt napló

A kézírásnak számtalan pozitív hatása van az agyunkra, úgyhogy abszolút javasolt, hogy hagyományos kézírással is időt töltsél, amikor csak papírt és tollat használsz. Ha úgy döntesz, hogy kézzel írt naplót kezdesz, akkor azon belül is rengeteg lehetőséged van. A papírboltok tele vannak szebbnél-szebb jegyzetfüzetekkel, így ki tudod választani azt, amelyik a legjobban passzol hozzád. Semmi nem korlátoz abban, amit ki szeretnél fejezni. Ha betelik az egyik napló, akkor csak veszel egy újat. Úgy alakítod a saját naplódat, ahogy szeretnéd. Arra vigyázz, hogy biztos helyen tartsd, nehogy Marc Darcy megtalálja (Bridget Jones naplója)

2, Számítógépes napló

Annak ellenére, hogy a kézírásnak rengeteg előnye van, nagyon sok pozitívummal rendelkezik a számítógépes napló is. Imádok kézzel írni, de ha arról van szó, hogy szeretném visszakeresni, hogy mit írtam, akkor inkább a számítógép nyer. Az irodában például számítógépen jegyzetelek, és imádom, hogy bármikor könnyen vissza tudom keresni, hogy melyik megbeszélésen mi történt. Úgyhogy ha az a terved, hogy rendszeresen visszaolvasod a naplódat, akkor inkább a számítógépes jegyzetelést javaslom, vagy akár a felhő alapút. És itt el is érkeztünk a következő lehetőséghez.

10 beverage-blogger-break-1038674

Kép: rawpixel.com (Pexels)

2, Mobil applikáció

Amikor már arra is van applikáció, hogy ne használjuk a telefonunkat, akkor azt hiszem nem meglepő, hogy napló appok is léteznek. A mobilappos naplóírás előnyei nagyon hasonlóak a számítógépeséhez. Annyival tud többet, hogy mobilról, tabletről is könnyen tudsz megjegyzéseket írni a naplódba. Tulajdonképpen bármelyik felhő alapú programot használhatod a jegyzetelésre, amelyikkel szöveget lehet szerkeszteni, de letölthetsz speciális napló alkalmazást is. Néhány még arra is lehetőséget ad, hogy fotókat tegyél a szövegbe. A titkosítást  jelszóval tudod megoldani.

4, Bármi más

Csak a saját fantáziád szabhat határt a naplózásodnak. Elkezdhetsz naplót vezetni fényképekkel, videókkal, hangjegyzetekkel. Készíthetsz egy privát youtube csatornát, ahova felveheted a gondolataidat a kamera előtt. Bármit megalkothatsz, amihez csak kedved van. Ne kövesd a trendeket, alakítsd ki a saját szokásaidat!

Ha a fentiek alapján nem tudtad eldönteni, hogy melyik módszer lesz számodra a legmegfelelőbb, akkor próbáld ki mindegyiket! Én most jelenleg egy mobil appot próbálok, ahol pár soros jegyzetet tudok írni minden nap. Még nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb módszer, de mindenképpen megosztom majd veletek a következtetéseim. Keress nyugodtan, ha kérdésed van, és bátran oszd meg a tapasztalataid, ötleteid a többiekkel a kommenteknél.

*Borítókép: Negative Space (Pexels)

Previous

Szia 2018, szia 2019!

Next

Hogyan élj jediként?

1 Comment

  1. We should know as to why is it important for us to have a diary.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén