Annak ellenére, hogy a Star Wars “csak” egy sci-fi, mégis tele van olyan tanításokkal, amiket mindannyian alkalmazhatunk. George Lucas tanulmányozta a keleti kultúrákat, és egy olyan világot teremtett, ahol a jedik a béke és az igazság őrzői. Akár szereted a Csillagok Háborúját, akár nem, olvasd el, hogy mit tanulhatsz a jediktől, mivel az alapelvek, amiket ők alkalmaznak, jól használhatóak a mi mindennapi életünkben is.

Légy tudatos

Az első rész nyitó jelenetében, amikor Obi-Wan Kenobi és Qui-Gon Jinn a Kereskedelmi Szövetségnél várakoznak, akkor Obi-Wan megjegyzi, hogy valamilyen távolabbi, megfoghatatlan dolog aggasztja. Ugyan Yoda arra tanította, hogy ügyeljen a jövőre, Qui-Gon elmagyarázza neki, hogy ezt ne a jelen rovására tegye, a figyelmét az itt és mostra fókuszálja.

A jedik semmit sem tesznek véletlenül. Ügyelnek a gondolataikra, érzéseikre, tudatosan cselekednek. Kontrollálják az egész testüket. Napjainkban a mindfulness, vagy tudatos jelenlét egyre népszerűbbé válik, és ennek az az oka, hogy ez egy olyan hatásos módszer, mellyel a stresszt vagy akár a krónikus betegségek fájdalmát is kezelhetjük. Arról szól, hogy jelen legyünk pillanatban, érezzük a testünk rezdüléseit, gondolatainkat és tudatosan éljük meg az érzelmeinket is. Pont úgy, ahogy ezt a jedik is teszik.

Érezz, ne töprengj, hallgass az ösztöneidre!

A podrace előtt Qui-Gon utolsó instrukciói Anakin számára így szólnak: “Érezz, ne töprengj, hallgass az öszöneidre”.

A logikus és analitikus gondolkodás nagyon fontosak, de ugyanilyen fontosak az érzelmeink is. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni az érzelmeink fontosságáról, amikor döntést hozunk. Szerencsére manapság egyre inkább elfogadottabbá válik az üzleti környezetben is, hogy az érzelmeinkről beszéljünk, és az érzelmi intelligencia az egyik legkeresettebb vezetői készségek közé tartozik.

Jó dolgokra használd az erődet

A jedik sosem támadásra használják az erőt. Luke az ötödik részben megkérdezi Yodát, hogy miért, de valójában nincs is helye semmilyen kérdésnek. Nem feltételezem rólad, hogy embereket akarnál megtámadni, és akár csak az Uralkodó azt akarod, hogy mások szenvedjenek, de néha elfeledkezünk arról, hogy hatalmunkban áll másokon segíteni. Ez lehet bármilyen apró segítség, hiszen ezek az apró változások viszik előrébb a világot. Sok információt kell befogadnunk, és ez oda is vezethet, hogy bizonyos dologokkal egyáltalán nem törődünk. Válassz ki egy témakört, ami igazán megérint téged, és fókuszálj arra! Találd ki, hogy mit tehetsz érte!

Korlátaink legyőzése

Amikor Luke X-szárnyúja elsüllyed a Dagobah mocsarában, akkor megpróbálja kiemelni az erő segítségével, de azt mondja, hogy ez lehetetlen. Ezután Yoda kiemeli az űrhajót, és kiderül, hogy mégsem lehetetlen a dolog. Yoda elmagyarázza Luke-nak, hogy azért nem sikerült neki, mert azt hiszi, hogy lehetetlen. Hányszor állítunk fel saját magunknak korlátokat? “Nem tudom megcsinálni, ez lehetetlen” – mondjuk sokszor magunknak. Azonban, ha hiszünk magunkban, és megtanuljuk kezelni a félelmeinket, akkor nagyszerű eredményeket érhetünk el.

Luke szembe tudott nézni a félelmeivel, és ellen tudott állni a sötét oldal csábításának.

Meditálj

Ez ennyire egyszerű. Majdhogynem mindegyik Jedit látjuk, ahogy meditál a Star Warsban. A meditáció segít nekik abban, hogy megküzdjenek a kihívásaikkal, és lelassítsák az elméjüket. Rengeteg kutatás bizonyította a meditálás előnyeit. Ez nem csak olyan “humbug”, ahogy Han Solo mondaná, hanem egy olyan módszer, ami valóban működik. Sokféleképpen lehet meditálni, próbálj ki minél többet, és figyeld meg, hogy neked melyik működik a legjobban. Letölthetsz appokat, kereshetsz videókat Youtube-on, Spotify-on is találsz lejátszási listákat. Vagy csak egyszerűen csukd be a szemed egy pár percig és figyeld meg a légzésed egy pár percig. Ennyire egyszerű.

Amit nem akarok megtanulni a jediktől

Lényegében az egész film arról szól, hogy a jediknek hogyan kell viselkedniük, és mit szabad érezniük. Tudjuk, hogy a gyűlölet, a harag a sötét oldalra vezethetnek. Azonban ez az, amivel nem értek egyet. Lehetünk tudatosak az érzéseinkkkel kapcsolatban, azonban nem kontrollálhatjuk azokat. Szabad éreznünk mindent, amit érzünk. És asszertív módon ki is szabad fejeznünk azokat. Sőt, a negatív érzéseknek, mint például a harag, ugyanúgy helyük van az életünkben. Ugyanolyan jogosak, mint a pozitív érzelmek. Meg kell csupán tanulnunk kezelni ezeket is. Mivel a Csillagok Háborúja egy messzi-messzi galaxisban játszódik, a szereplői talán másképp működnek, mint mi emberek a Földön.

Ha úgy akarsz élni, ahogy egy Jedi, akkor lépésről-lépésre kell haladnod. Ne feledd, hogy a jedik hosszú éveken át sajátítják el ezeket az alapelveket. Kezdd el ma egy kis lépéssel!

Az erő legyen velünk!