Célkitűzések, to do listák, sikeres emberek, még a csapból és nem mellesleg a Silver Lining Ideas oldalról is ez folyik. Vannak azonban olyan pillanatok az életben, amikor nem tudjuk, hogy hova tovább. Érezzük, hogy ki “kéne” találni, hogy mit csináljunk, de az agyunk néha üres, és fogalmunk sincs, hogy mit tegyünk.

Néhány évvel ezelőtt csak az lebegett a szemem előtt, hogy elvégezzem munka mellett a marketing mester képzést. Lelkiismeretesen készültem a vizsgákra, megírtam a szakdolgozatot, sikeresen leállamvizsgáztam. Örültem, ünnepeltem. Majd egyszercsak vége lett. Megcsapott a kérdés: most hogyan tovább? Arra nem gondoltam, hogy mi lesz azután, ha elvégzem a sulit. Kezdjek el marketingesként dolgozni? Folytassam a régi munkám? És egyáltalán, mihez kezdjek a rengeteg szabadidőmmel? Hasonló érzések máskor is elfogtak már. Általában egy-egy siker vagy épp nagy csalódás után. Később megtanultam elfogadni, hogy vannak olyan időszakok, amikor az ember nem tudja, hogy hova tovább, és ez így van rendjén.

Photo by Frank K from Pexels

Ne ess pánikba

A céltudatos emberek sokszor megriadnak attól, ha nem tudják hirtelen, hogy mi lesz a következő elérendő cél. Azonban teljesen normális, ha egy kis időre van szükséged ahhoz, hogy megértsd, hogy mit szeretnél. Sőt, nem is baj, ha egy kicsit mélyebbre ásol, és nem a külső elvárások szerint, hanem a saját, belső vágyaid szerint tűzöl ki magadnak célokat. Ehhez azonban lehet, hogy kicsit több időre lesz szükséged. Ha mindenáron célt akarsz kitűzni magadnak, akkor legyen az a célod, hogy kitaláld, hogy mi a pontos célod!

Kísérletezz

Biztos van egy csomó olyan dolog az életedben, amit “mindig is ki akartál próbálni”, akár egy bakancslista. Ha most épp nincs semmilyen nagy prioritást igénylő tevékenységed, akkor miért ne használhatnád ezt az időt arra, hogy kipróbálsz minél több mindent? Legyen szó szabadidős tevékenységről, vagy munkáról, tanulásról, lehet, hogy megtetszik az egyik dolog, és aztán később el tudsz mélyülni benne.

Lustálkodj és relaxálj

Ha sokáig koncentráltál valamire, akkor lehet, hogy elfelejtettél pihenni közben. Engedj meg magadnak egy kis lazítást. Tudod, kell egy kis áramszünet. Töltődj fel, csinálj olyan dolgokat, amiket élvezel, amik energiát adnak.

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Figyeld magad

Miközben épp új dolgokat próbálsz ki, vagy lazítasz, figyeld magad. Mivel töltöd az időd a legszívesebben? Mi az, ami igazán megdobogtatja a szived? Mi az, amire bármikor hajlandó vagy? Figyeld magad egy darabig, akár fel is írhatod az eredményt. Ha kellő információ áll a rendelkezésedre, akkor nézd meg a trendeket. Látsz valamilyen összefüggést? Nem baj, ha nem, figyelj tovább.

Látod, rengeteg mindent tudsz tenni akkor is, amikor éppen nem tudod, hogy mit is lenne jó tenned. Vannak olyan pillanatok, amikor rögtön tudjuk, hogy hogyan tovább, de ez nem mindig jön össze. Ha úgy érzed, hogy már rég óta nem jutsz előrébb, akkor lehet, hogy érdemes segítséget kérned másoktól. Mit jelent a rég óta? Amit te annak érzel. Egy külső szemszög gyakran segít feltérképezni vagy akár megoldani is a problémát. A családod, a barátaid biztosan szívesen ellátnak jótanácsokkal. Azonban fordulhatsz szakemberekhez is például tanácsadóhoz, vagy mentorhoz . Én coachinggal tudlak segíteni, ha elakadtál. Vedd fel velem a kapcsolatot a kapcsolat menüpont segítségével és megbeszéljük a részleteket.

*Borítókép: Pixabay (Pexels)