Kėt könyv volt rám a legnagyobb hatással: Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása illetve Csíkszentmihályi Mihálytól a Flow. Mindkettő alapvetően megváltoztatta a gondolkodásom, és mindenkinek csak ajánlani tudom kortól, nemtől és pozíciótól függetlenül.

Mivel nemrég vettem részt egy tréningen a 7 szokással kapcsolatban, ezért úgy döntöttem, hogy írok egy ismertetőt Covey könyvéről.

IMG_1570

A könyv címe elsőre megtévesztő lehet, hiszen a sikerhez vagy eredeti címén a hatékonysághoz sokan a munkát kapcsolják. Tény, hogy szó van benne a munkáról is, azonban legalább ugyanennyire fontos szerepet kap benne a magánélet is, illetve a munka és a magánélet egyensúlyának a megtalálása.  

Covey szerint az eredményességet 7 szokás kialakításával lehet elérni. Ezek a szokások szilárd alapelveken nyugvó, jellemünket formáló szokások. Mielőtt valaki megijedne, hogy bonyolult filozofikus műről van szó, megnyugtatásképpen elmondanám, hogy szó sincs erről. Rengeteg gyakorlat és példa segíti megértést. Amiben igazán sokat adott még nekem a könyv az a paradigmaváltás. Sokszor elég csak a saját nézőpontunkat megváltoztatni bizonyos külső események kapcsán, hogy elégedettebbek legyünk. Ebben nyújt segítséget a könyv.

Összeszedtem mindegyik szokáshoz kapcsolódóan 1-1 gondolatot, ami nekem sokat adott. Az alábbi lista teljesen szubjektív, nem foglalja össze az egyes fejezetek illetve szokások lényegét, célja csupán, hogy betekintést engedjen a könyv fejezeteibe.

Kell vagy szeretnék?

Naponta hányszor mondjuk, hogy valamit meg kell tennünk vagy muszáj csinálnunk? Mintha nem is a saját döntéseink szerint élnénk az életünket, hanem valamilyen külső tényezőre hárítjuk a felelősséget. Ha jobban megvizsgáljuk ezeket a mondatainkat, rá kell jönnünk, hogy valójában mindig a saját döntésünk áll mögötte. Például “előbb kell elmennem az óráról egy tenisz versenyre”. Vagy “el szeretnék menni az óráról egy tenisz versenyre”. A második mondatban benne van az, hogy ez a saját döntésünk. (1. szokás: légy proaktív)

A saját temetésed

Amikor kb. 22 évesen olvastam a könyvet, eléggé ledöbbentem az egyik gyakorlaton: gondolj a saját temetésedre. Gondold végig, hogy a jelenlévők mit mondanának rólad. Mit szeretnél hallani magadról? Hogyan emlékezzenek vissza rád a szeretteid, munkatársaid, ismerőseid? Ez a feladat a személyes küldetés nyilatkozatunk megalkotását segíti. (2. szokás: már kezdetkor lásd a célt!)

Az időgazdálkodási mátrix

Covey négyféleképpen értelmezi az időt a feladatok sürgőssége és fontossága szerint.
Időgazdálkodási mátrix

Az ábra ismerős lehet a korábbi bejegyzésemből az időgazdálkodás kapcsán, azonban az értelmezése mégis kicsit más.

Az első negyedbe azok a fontos és sürgős dolgok tartoznak, amelyeket rögtön meg kell oldani, határidős munkák, kritikus helyzetek. Ha valaki sok időt tölt ebben a negyedben, úgy érzi folyamatosan “tüzet olt”, és előbb utóbb kiég.

A második negyedbe a fontos, de nem sürgős tevékenységek tartoznak, mint a megelőzés, kapcsolatépítés, rekreáció, tervezés. Ha ezekre a tevékenységekre koncentrálunk, az hatással lesz az összes többire is, perspektívát ad, egyensúlyhoz vezet.

A harmadik negyedbe a nem fontos, de sürgős tevékenységek tartoznak, közbejött telefonhívások, e-mailek, bizonyos megbeszélések. Aki ebben a negyedbe tölt sok időt, rövid távú szempontokat tart szem előtt. Áldozatnak érezheti magát, mintha nem is saját maga irányítaná az életét.

A negyedik negyedbe a se nem sürgős, se nem fontos tevékenységek tartoznak, időrabló tevékenységek, egyes e-mailek, rutin teendők. Aki sok időt tölt ebben a negyedben akár az állását is elveszítheti, illetve alapvető igényeinek a kielégítését másoktól várja.

Akkor lehetünk igazán eredményesek, és hosszú távon is elégedettek, hogyha a második negyedre koncentrálunk, azaz a fontos, nem sürgős feladatokra. A heti tervezésünket is ezekkel érdemes kezdeni. (3. szokás: A fontos dolgokat tedd az első helyre!)

A harmadik alternatíva

Általánosan elterjedt nézet, hogyha én nyerek, akkor te veszíteni fogsz. A nyer/nyer gondolkodásmód azon alapszik, hogy mindenkinek jut elegendő, és az egyik ember sikere nem feltétlenül jelenti a másik fél kárát vagy sikertelenségét. Ez azt jelenti, hogy hiszünk a harmadik alternatívában, ami nem a te utad, nem is az enyém, hanem egy jobb, magasabb szintű út. (4.szokás: Törekedj a kölcsönös győzelemre!)

Velem is pont ugyanez történt!

Hányszor próbáljuk meg úgy kifejezni az empátiánkat a másik iránt, hogy elmondjuk neki: pontosan tudom, hogy mit érzel! Vagy pedig: velem is pont ugyanez történt! Valójában azonban ilyenkor a saját magunk történetét látjuk a másikéban, a saját életünk filmjét vetítjük rá más emberekre. Mi lenne, ha legközelebb inkább megpróbálnánk valójában megérteni a másikat, anélkül, hogy közben azon gondolkoznánk, hogy mit válaszoljunk, vagy kérdezzünk. Hallgassunk a megértés szándékával, empatikus figyelemmel. Sokkal mélyebb beszélgetésekre, kapcsolatokra tehetünk így szert. (5. szokás: Először a másikat értsd meg, aztán értesd meg magad!)

Értékeld a különbségeket!

Ha mindenki ugyanolyan lenne és ugyanazt gondolná, nehéz lenne elképzelni bármilyen fejlődést. Csak úgy tudunk létrehozni szinergiát, hogyha építünk ezekre a különbségekre, így lesz az eredmèny több, mint a részek egésze. Igaz ez bármilyen konfliktus helyzetben is. Ahelyett, hogy azon bosszankodnánk, hogy miért nem ugyanazt gondolja a másik fél, mint mi, inkább értékeljük a különbségeket! (6. szokás: Használd ki a szinergiákat!)

Szánj időt a feltöltődésre!

A következő történet jól mutatja be a fizikai, szellemi, lelki és társas/érzelmi feltöltődés fontosságát.  Képzeld el, hogy sétálsz az erdőben és meglátsz valakit, aki éppen fűrészeli a fát, láthatóan elég fáradt. Javaslod, hogy tartson egy kis szünetet, hogy megélezze a fűrészt. A favágó azt válaszolja, hogy nincs neki arra ideje, hiszen túl elfoglalt a fűrészeléssel. Legyen időd megélezni a fűrészed, szakíts időt a feltöltődésre, megújulásra, utána a munka is jobban fog menni. (7. szokás: Élezd meg a fűrészt!)

A fenti 7 gondolatot csupán egy nagyon rövid kivonata a könyvnek. Ennél jóval több ötletet rejtenek az egyes fejezetek. A legnagyszerűbb az egészben, hogy mindegyik szokást be lehet építeni a mindennapi életünkbe. Talán valamelyikben már profi is vagy. Olvasd el a könyvet, és megtudod!

*Forrás: Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása, Bagolyvár Könyvkiadó, Budapest, 2004.