Jó pap holtig tanul, tartja a mondás, és a mai rendkívül gyorsan változó világban elengedhetetlen a folyamatos tanulás. Ez elméletben jól is hangzik, azonban a gyakorlatban sokszor nehéz megvalósítani. Mit tudsz tenni akkor, hogyha bárhogy igyekszel, nem tudod beilleszteni az időrendedbe az általad kiválasztott fotóskurzust? Először is megpróbálhatsz változtatni az időgazdálkodási szokásaidon. Ugyanakkor ha más jellegű a probléma, például nincs a városodban a hőn áhított tanfolyam, akkor próbálj meg rákeresni az interneten, nagy valószínűséggel találni fogsz úgy nevezett MOOC tanfolyamot a témában.

 

Az MOOC egy angol rövidítés, tömeges, nyitott online kurzust jelent (massive open online course). Ez az elnevezés elég beszédes, ugyanis online, bárki számára nyitott tanfolyamokról van szó. A tanulás többféle módon valósul meg: videók nézése, cikkek olvasása, házi feladatok készítése, és előfordulhatnak közös feladatok is a csoporttársakkal, akik akár a világ másik végén is lehetnek. Így lesz igazán sokszínű és különleges a tanulás. Hiszem, hogy ezek a módszerek jelentik a jövőbeli tanulás alapját.

Rengeteg internetes oldal kínál online tanulási lehetőséget. Nagyon sok ezek közül ingyenes kurzus, habár angol nyelvtudás nem árthat. 3 népszerű oldalt szedtem össze neked, ahol sok érdekességet tanulhatsz.

Coursera

A Coursera tanfolyamokat, specializációkat és diplomát is kínál sokféle egyetemen sokféle témában és sokféle nyelven. Üzleti élet, fizika, művészetek, társadalomtudományok, csak hogy néhány példát említsek a sok közül. Mindegyik tanfolyam ingyenes, azonban, hogyha szeretnénk jobban elmélyíteni a tudásunkat, és tanúsítványt is szeretnénk kapni az elvégzett kurzusról, akkor érdemes kifizetni a 49 dolláros díjat. Így az összes anyaghoz és feladathoz hozzáférhetünk. A bizonyítványt pedig hozzá adhatjuk a Linkedin profilunkhoz is.

blur-close-up-focus-574285

Udemy

Több, mint 80.000 online kurzus közül választhatunk az Udemy oldalán, a kurzusok ára pedig viszonylag alacsony összegtől indul (11.99 euro). Tanulhatunk itt szoftverkészítést, önfejlesztést, marketinget, az üzleti élet fortélyait, fotózást, zenét, nyelveket stb. Az oldal összegyűjti a világ összes tájáról a tanárokat, akik videókkal, cikkekkel és más hasznos anyagokkal segítik a tanulásunkat. A kurzusok végén itt is kaphatunk tanúsítványt.

Duolingo

Hogyha játékos formában szeretnél nyelvet tanulni, akkor mindenképpen ki kell próbálnod a Duolingot. Könnyen érthető nyelvleckéket, valamint ezekhez kapcsolódó kvízeket, játékokat és teszteket kínál az oldal. Folyamatosan ellenőrizheted a fejlődésed, és hogyha a terveid szerint haladsz, akkor jutalmakat is kapsz. Az összes tanfolyam ingyenes, ami még zökkenőmentesebbé teszi a nyelvtanulást. Magyarul egyelőre csak az angol nyelvű tanfolyam érhető el. Azonban, ha például beszélsz angolul (vagy most megtanulsz a Duolingoval), akkor tanulhatsz többek közt spanyolul, franciául, japánul, törökül, lengyelül, indonézul, arabul stb. Ne hagyd ki a klingon nyelvi kurzust sem!

8 tipp online kurzusokhoz

  1. Vedd komolyan a tanulást!
  2. Nézd meg, hogy ki tartja a kurzust!
  3. Olvasd el figyelmesen a tanfolyam leírását és követelményeit!
  4. Nézd át a korábbi diákok visszajelzéseit!
  5. Tervezd meg, hogy mikor fogsz tanulni!
  6. Használj ki minden tanulási lehetőséget: fórumok a diáktársakkal, extra olvasmányok, tanulási napló stb!
  7. Készítsd el a saját jegyzeteid, akár csak egy hagyományos tanfolyamon!
  8. A kurzus végén gondold át, hogy mit tanultál, és próbáld meg elmagyarázni egy barátodnak!

Tapasztalatból mondom, hogyha tényleg beleveted magad a tanulásba, akkor egy ilyen online kurzus során is rengeteget fejlődhetsz. A szabály nagyon egyszerű: minél többet teszel bele, annál többet vehetsz ki belőle.

Tudsz még hasonló oldalakat, ahol igazán tetszettek az online tanfolyamok? Oszd meg ezeket, másoknak is hasznosak lehetnek.